Titel: Tre viterjäntor

Meddelare: Hemmansägare Anders Larsson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Kubbe

Det var en stenarbetare, som hette Vestblad, ja, han är död nu. Jo, han gick en dag i skogen i sin "menlöshet och andra tankar". Bäst han gick efter en fästig, fick han se tre okristeligt vackra flickor komma mot sig. De satte sig i rad på en sten, och deras kjolar "flurade" ut som slöjor. Han gjorde en stor sväng med armen, då han talade om detta, för att visa huru det var. Han blev ivrig få träffa dem och skyndade på mot dem. Men så tog han ögonen av dem bara för ett ögonblick. - Då han tittade åt stenen till, var de borta. Detta talade han, som sagt var, själv om, och han var ingen "tjuckel".